Epiderm, wordt gemaakt van siliconenrubber. Het is een zachte, in lichte mate klevende, semi-occlusieve, met polyesterweefsel versterkte siliconenlaag. Het is ontwikkeld voor de behandeling en beheersing van hypertrofische of keloïde littekens. Epiderm is niet bedoeld voor gebruik op open wonden; de hechtingen moeten eerst zijn opgelost of zijn verwijderd.
Epiderm is in verschillende maten en vormen verkrijgbaar: zowel in grote vellen, strips, en voor ingrepen aan de borsten ronde vormen. Epiderm wordt steriel geleverd in verpakkingen van vijf stuks of in een enkele verpakking.
Litteken voor Biodermis Litteken na 28 dagen Biodermis
Gebruiksaanwijzing aanbrengen Epiderm
- Was beide handen en het littekenweefsel met een zachte zeepoplossing en dep deze droog.
- Open de zak rond de Epiderm door het hoekje los te maken en de bovenste laag los te trekken waardoor de Epiderm vrijkomt.
- Epiderm is bedekt met een plastic film. Verwijder deze film voor het gebruik.
- Verwijder de Epiderm uit het plastic bakje door de uitstekende rand van het polyester netwerk vast te pakken en los te trekken.
- Epiderm kan in kleinere stukjes worden geknipt of gesneden met behulp en een schaar of scalpel. Nadat u de juiste grootte van de siliconenlaag hebt vastgesteld, moet u dit over het gehele litteken aanbrengen. Het stuk Epiderm moet het litteken volledig bedekken en aan alle zijden0,5 cmrond de rand van het litteken uitsteken.
- Plaats het stuk Epiderm zodanig op het litteken, dat het polyester netwerk van de huid af ligt. Dit om irritatie van de huid te voorkomen.
- Het blootgestelde oppervlak van Epiderm moet bedekt worden met niet irriterende papieren tape of verband om te voorkomen dat het aan kleding of andere oppervlakken hecht.
Hygiëne voorschriften
In een ideale situatie wordt Epiderm 24 uur per dag gedragen gedurende de behandelingsperiode van 8 à 12 weken. Op de juiste hygiëne moet dus nauwkeurig worden gelet. Artsen hebben uitslag waargenomen op met Epiderm bedekte huid welke toegeschreven is aan slechte of onvoldoende hygiëne (soortgelijke uitslag is toegeschreven aan een te strak aangebracht siliconenlaag).
Epiderm dient om de 12 uur te worden verwijderd om zowel het litteken als de siliconenlaag in een zachte zeepoplossing te wassen. Gebruik hiervoor SilqueClenz van Biodermis, een neutrale zeep speciaal ontwikkeld voor het wassen van zowel litteken als de sheet. Vul een bak met warm water en maak wat sop met de zeep. Was het stuk Epiderm voorzichtig in het zeepwater, spoel het af en dep het droog. Na eveneens de plaats van het litteken gewassen, gespoeld en gedroogd te hebben kunt u het stuk Epiderm opnieuw aanbrengen. Indien het niet mogelijk is om Epiderm te dragen gedurende de aanbevolen periode van 24 uur, is een minimum van 12 uur per dag vereist, waarbij één keer gedurende deze periode gewassen wordt zoals hierboven beschreven.
Volg deze procedure elke dag en was en breng de Epiderm opnieuw aan gedurende 10 à 14 dagen. Tussen de 10e en 14e dag zal de siliconenlaag zijn hechtend vermogen beginnen te verliezen en /of raakt het oppervlak ervan vervuild. Op dit moment moet u de Epiderm weggooien en een nieuw stuk aanbrengen.
Mogelijke complicaties en waarschuwingen
Epiderm wordt afgeraden voor patiënten met medische problemen waardoor de siliconenlaag niet gebruikt zou kunnen worden. Het gebruik van dit product wordt eveneens afgeraden voor patiënten met dermatologische problemen die de integriteit van de huid verstoren op bedekte plaatsen. Epiderm is niet geschikt voor het gebruik op open wonden.
Mocht zich uitslag voordoen, dan moet de siliconenlaag gedurende twaalf (12) uur worden aangebracht, gevolgd door twaalf (12) uur rust. Indien de uitslag dan nog bestaat, moet de behandeling worden stopgezet.